Csecsemő-szülő konzultáció

 

Mit jelent a csecsemő-szülő konzultáció ?

Egy csecsemővel mégis, hogy lehet „beszélgetni”? Miként lehet konzultálni egy ilyen korú gyermekkel?

A konzultációs folyamatnak fontos eleme a csecsemő, akit a kapcsolataival együtt kell szemlélni. Az Ő boldog és kiegyensúlyozott létezése a környezet odafordulásán áll vagy bukik. A konzultáció alatt a gyermeked éppúgy aktívan kifejezi magát ( hangadásaival, testbeszédével), mellyel segíti a megértést. A problémáknak ő is részes, így jelzési megfejtésben , megértésében, ha vele együtt vannak jelen. tudok segítségükre lenni. Ezért egy babával konzultálni is az őt nevelő felnőttekkel együtt lehet.

Az ember élete során kevésszer tapasztalja meg ennyire, egyszerre, egyidőben a létezés és végesség kapcsolatát. Nagy felelősség egy baba vállalása, gondozása és a nehézségek is hamar láthatóak. Éppen ezért ezen életszakasz sok kihívást hoz magával. Szülőként keressük a nehézségek megoldásait. Éppúgy, mint a mesékben, amik addig szólnak „—boldogan éltek, míg meg nem haltak.” De vajon ők milyen szülők lettek? És a házasságuk hogy alakul? Valahogy a mesékben már nem esik szó arról, hogy a világra jövetel után mi történik?

Milyen nehézségekben tudok szakmai segítséget nyújtani? Mikor és kinek ajánlom?

A csecsemő-szülő konzultáció 0-3 éves korú gyermekkel élő pároknak, családoknak nyújt segítséget.

Sok kihívással találja magát szembe az ember a gyermekével való együttlét során. Ezek közül vannak, amiket úgy él meg, viselhető, rendben van, vannak próbálkozások és valahogy megoldódni látszanak. Vannak olyan nehézségek, amik ragaszkodóbbak, kevéssé akarnak változni és már nagyon sok erőfeszítés is van mögöttük, mégis valahogy a nehézség állandó és marad.

Sok mindent tudunk a csecsemőkről, mégis vannak olyan kérdések, amiket néha igazán nehéz megválaszolni. Ilyen témákban merülhetnek fel sokszor kérdések, amikre ha a szülők nem találnak kielégítő választ, nem találnak hatékony támogatást, egyfajta családi „válsághelyzet” alakulhat ki. A kezdeti enyhe tünetek könnyen regulációs zavarokhoz vezethetnek. Ilyen esetekben célszerű megoldás szakember támogatását kérni.

Szülőként a nehézségekkel való találkozások során önmagunk számára is nagyon meglepő érzésekkel nézünk szembe. Ismeretlennek tűnő indulatok, érzések és reakciók törhetnek ekkor utat, melyektől akár megijedhetünk, szégyenkezhetünk, tehetetlenséget, haragot, veszteséget érezhetünk. Ez az a pont, amikor a konzultáns segítsége egy kiváló trambulin. Olykor elég 3-6 alkalom is ahhoz, hogy a szülők újra utat találjanak a gyermekük és önmaguk viselkedésének megértése felé és valahogyan az addigi probléma változni, alakulni kezdjen.

A lehetséges problémák

Alvásprobléma, evési- és etetési nehézség, gyakori sírás, nehéz megnyugtathatóság vagy más, kora gyermekkori lelki egészséggel kapcsolatos problémák, mint az érzelem és/vagy a viselkedés szabályozása.

Ki vesz részt a konzultáción?

Legtöbbször az anya és a csecsemő páros van jelen, ugyanakkor támogatja a folyamatot a másik társ jelenléte is. A családi rendszer igényeihez alkalmazkodva lehetnek jelen a konzultációs térben mások ( pl.:nagyszülők) is .

Hogyan segítek?

Nem én mondom meg a tuti megoldást és azt sem gyűjtöm össze, hogy miket ronthattál el. Azt viszont igen, milyen lehetőségek vannak, amikkel támogathatom a gyermekeddel való kapcsolódásod. A cél a közös út megtalálása, melyben a szülők támogatása úgy van jelen, hogy segítse a gyermekük viselkedésének megértését. A problémátokra/nehézségeitekre releváns, szakmailag megalapozott ismereteket kaptok melyek tovább támogatják szülői szerepeiteket.

Bemutatkozás

Fülöp Kata vagyok, pszichológus és csecsemő-szülő konzultáns, két óvodás korú gyermek édesanyja.

A kor kihívásaira keresve a választ, szakmai tevékenységemet áthatják a pszichológusi és családterápiás képzéseken szerzett ismereteim. Ezekre éppúgy támaszkodom munkám során, mint a csecsemő-szülő kapcsolatdiagnosztikai tudásomra.

Számomra nagyon fontosak az emberi kapcsolatok és az érzés, hogy tartozunk valakikhez és valahová.

Ma a generációs különbségek, a sok eltérő nevelési minta és tapasztalat nagy nehézségekkel állítják szembe a most szülővé való párokat. A szülővé válás rendkívül új élethelyzetet hoz. Ebben minden hirtelen nagyon más, új, és sok ismeretlen van. Nincsenek egyértelmű válaszok a nevelési könyvekben, ezért az ember a sok információ között igencsak magára hagyatott.

Annak a hitét szeretném megerősíteni, hogy minden emberben megvan a lehetőség arra , hogy képessé váljon elég jó szülővé válni, hogy az elég is elég és nem a tökéletességet kell hajtani.

Minden ember közül a szülő az, aki leginkább ismeri a gyermekét, akivel való kapcsolódásában egyre több ismeretre tehet szert. Ugyanakkor ez a legnagyobb teher is, hiszen „ki más, ha nem én vagyok az, akinek a mindennapok gondjait meg kellene tudni oldani?” Alkalmatlanság érzés/ tehetetlenség érzés/ szégyen/ bűntudat/ düh/ és rengeteg nehéz érzés, melyet megél az ember szülővé válása során.

A segítség kérés pedig nagy kockázat. Hiszen akkor ki kell mondani őszintén valakinek mindazt, amivel nehéz szembenézni. Ugyanakkor a probléma mégis ott van minden nap, sokszor csupán egy – egy területet érintve ugyan, de annak minden pillanatában. Az idő szalad, a csecsemő minden percben issza a világot maga körül. Az új családi felállás új szerepet és új feladatokat ró a szülőkre, ahol mind az egyén, mind a pár élete megmérettetik.

Sokszor az időben kért és kapott segítség egy-egy nehézséget olyan lendülettel képes átalakítani és megvilágítani, hogy ez mindenkit váratlanul ér. A gyerekek adaptívak, rugalmasak, képesek nagyon gyorsan reagálni az őket ért változásokra és ez a nehézségek terén is működik.

Amennyiben úgy éli meg, nehézségei vannak a csecsemőjével való kapcsolódásában, keressen bizalommal!

Szakmai tapasztalataim

Több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem a pszichológusi munkámban, ahol eleinte iskolapszichológusi feladatokat láttam el, majd a gyermekvédelemben és nevelőszülői hálózatban elhelyezett gyermekek és nevelőik életét segítettem, támogattam.

2014-től szakmai érdeklődésem a 0-3 éves korú gyermekek és családjaik felé fordult. Mai napig a IX. kerületi Egyesített Bölcsődei Intézmények pszichológusaként dolgozom. Betekintést és sok tapasztalatot szereztem a bölcsődei leválás, elszakadás, beszoktatás-, valamint az evés, étkezés, alvás és megnyugtatás terén. Több családot kísértem csecsemő szülő konzultánsként és család konzultáció keretében is támogattam őket. A Bethesda Kórház „Korai fejlesztés és diagnosztikai” vizsgáló teamjében való munkám során tapasztalatot szereztem a 0-3 éves korosztály holisztikus szemléletben való diagnosztizálásában.

Katához az alábbi elérhetőségeken lehet bejelentkezni:

tel: 06 70 4177270

e-mail: fulop.kata.agnes@gmail.com