Korai fejlesztés mozgásterápiával

Minden csecsemő más ütemben fejlődik, éri el a mozgás-, értelmi-, mentális és szoliális fejlődés fontosabb állomásait. A késés lehet a mormál fejlődés változata, mely nem igényel rehabilitációt, de olyan gyereknél, ahol az eltérő fejlődés egyre jobban kibontakozik, rendkívül értékes időszak vész el, ha a fejlesztést nem kezdik elég korán. 

A korai fejlesztés ebben az életszakaszban elsősorban habilitációs mozgásterápia ( első életévben neurohabilitációs tréning ), melynek célja a gyerek mozgásának helyreállítása, normál útra visszahelyezése, ezáltal biztosítva a megfelelő értelmi, érzelmi és szociális fejlődést. A terápia alapeszközeinek jó része ingó-ringó-billegő, pörgő-forgó eszköz, ami vesztibuláris ingert szolgáltat a labirintusrendszernekami az idegrendszer integrációját szolgálja, segíti a gyerek képességeinek kibontakozását, a későbbi magatartási- tanulási problémák megelőzését. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az eltérő fejlődésű babák, gyerekek komplex fejlesztése annál hatékonyabb minél korábbi életszakaszban kezdődik el (első év a legfontosabb), ezért nagyon fontos a koraiszűrés. A differenciáldiagnózis felállítása után a terápia azonnal kezdhető, szükség esetén gyógypedagógus és gyerekpszichológusbevonásával.

Szenzomotoros fejlesztés ajánlott:

szülési traumák után, adptációs problémáknál: sokat sír, rosszul eszik-alszik a csecsemő
 agyi hypoxia estén
 tónuseloszlási promlémáknál
 megkésett mozgás- és/vagy beszédfejlődés esetén
 egyensúlyi és koordinációs (mozgásösszerendezési) problémáknál
 szocializációs gondok
 figyelmi és koncentrációs problémák
 pszichés problémák esetén
Minden terápiás foglalkozás előtt szükség van egy felmérésre, ami alapján eldönthető, hogy szükséges e korai fejlesztés a gyermeknek. Amennyiben igen, úgy a felmérés után tudjuk egyéni vagy csoportos fejlesztésre ajánlani a gyermeket.

Előzetes időpontegyeztetés szükséges: 30/389 7072 vagy almafa@almafagyerekhaz.hu e-mail címen.

Foglalkozásvezető: Vincze Ágnes, korai fejlesztő gyógytornász, TSMT terapeuta

Időpont: lsd. Órarend ill. előzetes konzultáció alapján.