Pszichológiai és gyermeknevelési tanácsadás, családterápia

A gyermeknevelés folyamatosan új helyzetek elé állítja szüleiket, ezek közül nemmindegyikkel könnyű megbirkózni. Sokszor feltesszük a kérdést, hogy „Na most mit csináljak, hogyan reagáljak? Mivel teszek jót vagy rosszat?”

Mikor forduljunk gyermekpszichológushoz?

Gyermekeink nagyon különbözően fejlődnek. Egy szülőnek sokszor kevés viszonyítási pontja van, ha el szeretné dönteni, hogy gyermeke megnyilvánulásai, mozgás-, beszéd-,értelmi fejlődése a normális vágányon halad-e. Sokan tudják, hogy nem érdemes sem a szomszédék Petijéhez, sem a nagyobb testvér régebbi teljesítményéhez viszonyítani.

 

 

Mire figyeljünk? Gyermekekkel foglalkozó különféle szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a fejlődés állomásainak időpontja kevésbé fontos, mint a sorrendisége.

 

 

Az egyes készségek, képességek megjelenésének egymásutánja a döntő, hogy ne maradjon ki egy-egy állomás. Hozzávetőleges, átlagos életkorokat állapítottak meg a súlygyarapodástól a mozgásfejlődésen át a legkülönfélébb értelmi képességek, részfunkciók fejlődésére vonatkozóan. Ezektől az időpontoktól jó néhány hónapos eltérés is lehet, az a lényeg, hogy a fejlődés haladjon és egymást kövessék az állomások.

 

 

Önmagához kell mérni tehát minden gyermeket. Ami megnehezíti a dolgunkat az az, hogy a fejlődés nem folyamatos, hanem visszaesésekkel, megtorpanásokkal tarkított!

Ezek az ún. regressziók a normál fejlődés velejárói, de néha előfordul, hogy nem tud túllépni rajtuk a gyermek, a fejlődés megreked. Ez az a pillanat, mikor a szülő tanácstalan, nem tudja, hogy mit tegyen. Várjon,majd csak kinövi a gyermek, vagy kérjen segítséget….

Ilyenkor érdemes gyermekpszichológust felkeresni, aki néhány találkozás alatt el tudja dönteni, hogy a visszaesés a fejlődésben élettani folyamat-e, vagy általában valamilyen trauma hatására bekövetkezett tartós megakadás. Az is feltérképezhető, hogy milyen erőtartalékai, megküzdési stratégiái vannak a gyermeknek és a családnak, szükség van-e pszichoterápiás segítségre a fejlődés útjában álló erők legyőzéséhez.

 

 

 

 

 

Néhány példa ilyen elakadásra:

a már szobatiszta gyermek újra bepisil, bekakil,
este nehezen alszik el, éjszaka többször felriad,
nem megy az elválás a szülőktől, rövid időre sem,
bármilyen fájdalom, aminek orvosi okát nem találják,
agresszív viselkedés,
szorongásos állapotok, tartós félelmek,
táplálkozási furcsaságok, étel elutasítása, túlevés,
bármilyen viselkedés, ami a szülőt zavarja és nem tud rajta változtatni.  
Még felsorolni is nehéz, mert a klasszikus pszichés tüneteken túl sok minden lehet egy család életében,ami megmérgezi a hétköznapokat, és egy helyben toporognak, nem tudnak rajta változtatni.
 

Mindenkit bíztatok, bátran kérjen segítséget, néha egy kérdés elég és kizökken a szekér a kátyúból.

Lehetősége van gyermeke viselkedésével, nevelésével kapcsolatban a felmerülő nehézségeket és problémákat pszichológus segítségével megbeszélni. A gyermekkel való terápiás jellegű foglalkozás segíthet megérteni, hogy ő maga hogyan éli meg a helyzetét, segíthet annak feldolgozásában és a továbblépésben.

Gyermekpszichológus: Illés Zsófia

Időpont: szerdai napokon (előzetes időpontegyzetetés szükséges)